Att få hjälp av en elektriker

Hemmafixare i all ära, men när det kommer till elektricitet så är det ett område där man absolut ska anlita en elektriker och inte försöka ge sig på själv. El är inte bara svårt att arbeta med utan även mycket farligt och det kan få stora negativa konsekvenser om det kopplas fel. Men vad är då en elektriker och när behöver du anlita en? För det finns trots allt det du ändå kan göra själv.

Vad är en elektriker?

För att få kalla sig elektriker så ska man ha gått en utbildning. Det finns allt ifrån gymnasieutbildningar till högskoleutbildningar och enskilda kurser. Och det finns även olika typer av elektriker som arbetar med lågspänning, som är det vi har i våra hem, och till högspänning, som finns i ledningarna som vi ser i högspänningsledningar och stolpar. En elektriker arbetar alltså med elektricitet på olika nivåer ända från källan i elverket och in i ditt hem.

Hitta en elektriker

Elektriker är ett av flera bristyrken i Sverige så därför kan det vara knepigt att hitta en om man inte har någon i bekantskapskretsen. Du kan alltid försöka via elaffärer, de brukar ha kontakt med någon installationselektriker, annars får du söka på nätet.

Viktigt med behörighet

En elinstallation som inte är gjord av en behörig elektriker kan om du har otur skapa problem eller ge upphov till olyckor och bränder. Är installationen inte professionellt utförd kan din ersättning från försäkringsbolaget vid till exempel en brand minskas betydligt eller helt utebli. Det finns alltså inget försvar för att fixa själv och på så sätt utsätta sig själv och andra för risker. Anlitar du en behörig elektriker kan du dessutom få 30 procent av arbetskostnaden som ROT-avdrag.

Copyright © 2021 Point Zulu